fredag 10 januari 2014

Installera en Foscam-kamera på Airport Extreme

En webbkamera med trådlös uppkoppling med några år på nacken som säljs mycket är Foscam FI8918W. Den får ofta bra kritik. Jag har köpt en efterföljare Foscam FI8910W (med klart bättre bild; jag har sett en jämförelse på Youtube) och håller med om att det är riktigt bra kameror. Jag har jämfört specar, recensioner och priser med andra, t ex de som finns på Apple Store: Izon View, D-Link DCS-932L och D-Link DCS-942L Enhanced). Du kan beställa FI8910W direkt från Foscam.se för 799 kr inkl frakt. Går snabbt.

Problemet med dessa Foscam-kameror är att de kan vara riktigt jobbiga att installera för den som inte är van. Det handlar om den del nätverksadresser och routerinställningar etc. Men när det är gjort: kanon! Foscam.se kan rekommenderas; där finns bra information. T ex finns handledningen för FI8918W här. Men jag vill här göra en enkel guide för installation.

1. Inkoppling till lokalt nätverk. Koppla in webbkameran med el- och ethernetsladd. Den gör några rundor mekaniskt med kameran först. Ok, du ska köra ett program på en dator - det finns ingen smartphoneapp för just detta - som på Macen heter "IP Camera Tool". Finns nog motsvarande till PC. Den plockade jag från medföljande CD:n som jag sedan kunde typ slänga. (Du kan nog lika gärna ladda ner från denna sida och välja Software för IP kameror/IPcam Tool [inte Mac].) Du får direkt upp en adress som den tycker är din, typ http://192.168.1.163 eller http://10.0.1.16. Dubbelklicka, skriv in 'admin' som användarnamn och lämna lösenord tomt. Välj Server Push Mode. Du ska nu se bild från kameran om allt är ok. (Ibland får jag inte upp bild här, men det är ändå ok.)

2. Koppla trådlöst. Tryck Device Management. Tryck Wireless LAN Settings. Scanna Wireless Network List. Kryssa Using Wireless LAN. Fyll i och Submit.

3. Koppla upp kameran externt/till Internet. Den svåraste biten. Grundproblematiken är att din webbkamera självklart inte har en egen IP-adress från början. Den ligger på din routers IP-adress med en specifikation om port; från början är port 80 reserverad. Men du måste ge tillstånd för yttre klienter (typ appar eller webbläsare) att gå in direkt genom routern till denna kamera. Då måste du in och konfigurera om din router (och starta om den med nya inställningar). Detta kallas port forwarding eller port mapping, port trigger eller virtue server.

Har du en Airport Extreme så används ingen av beteckningarna ovan utan det är ett annat språk för samma sak. Troligtvis kan du ställa in med iOS-appen, men här är instruktioner för Utilities-programmet "Airport Utility" för Mac. Du kan följa instruktionerna för "Airport/time capsule" på Foscam.se här, men de är tyvärr inte fullständiga. Så: öppna Airport Utility, tryck på bilden av routern där nere. Tryck Edit. Välj Network-fliken. Under DHCP Reservations, tryck plus-tecknet. Description är vad-som-helst. MAC Address ska vara det nummer som du hittar på själva kameran undertill. IPv4 Address är det nummer som du såg när du startade "IP Camera Tool" i punkt 1. Save. Under Port Settings, tryck plustecknet. Description är vad-som-helst. Fyll i portnumret, säkerligen 80 på två ställen: Public TCP Ports och Private TCP Ports. UDP-portarna kan du lämna tomma. Private IP Address ska än en gång vara det nummer som du såg när du startade "IP Camera Tool" i punkt 1. Save. Kryssa i Enable Access Control på Timed Access Control. Update. Vänta på omstart av router. Kolla programmet "IP Camera Tool" (detta kommer dröja en lite stund) och gör än en gång som i punkt 1 ovan.

För att testa, kör URL:en http://canyouseeme.org/, fyll i port 80. Se om den skriver ok. Då är du tillgänglig externt/från utanför ditt hemmanätverk. Det gäller både se kameran och konfigurera den som admin.

4. Skaffa enklare kamera-URL. För att nu se din router externt/från Internet, så ska du helt enkelt skriva in en URL, det är URL:en för din router (ta reda på det genom att gå in på http://www.whatismyip.com/ ). Och sedan kolon 80. T ex kan den se ut så här: http://82.88.12.141:80. Det är dock bättre, om än inte nödvändigt, att se till att ha en webbadress som består av (mestadels) bokstäver. Kör "Ip Camera Tool"-programmet, klicka adressen, tryck Device Management, tryck DDNS Service Settings. Enable. På Manufacturer's Domain, skriv in adressen som står under webkameran, t ex cl03337.myfoscam.org. Submit. Nu kan du använda den adressen i stället, för att nå din kamera externt/från Internet.

Det finns en del appar att se din kamera på. Flera av gratisapparna är ganska obegripliga vad man ska fylla i för värden/siffror. Inte minst Foscams egen "Foscam Viewer" (iOS och Android) är helt obegriplig för mig. En som är mycket enkel (= få värden) att ställa in på Mac OS X, iOS och Android är uFoscam: 2-way Audio & Graph som kostar 30-50 kr beroende på platform. Mac OS X-versionen påstår sig kunna spela in video, men jag lyckas inte (tror det är en bug). iOS versionen funkar utmärkt att spela in med. Android-versionen kan inte spela in. Man kan givetvis också alltid gå in på kamerans Internet-URL i sin webbläsare i mobilen för att titta, dock inte spela in (om man inte sitter på IE).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar